Полезно
5 min

Физиотерапия при сколиоза и плоскостъпие при деца

Публикувано на
18.10.2024
Сподели
Физиотерапия при сколиоза и плоскостъпие при деца
Радостина Бобчева
Физиотерапевт
Запази час
или позвъни на
0893 02 02 02
0887 50 30 60

Плоскостъпието и сколиозата са често срещани проблеми при децата, които, ако не бъдат диагностицирани и третирани навреме, могат да доведат до сериозни последици за здравето и развитието на опорно-двигателния апарат. Ранното разпознаване и правилното лечение на тези състояния са от ключово значение за предотвратяване на бъдещи усложнения и подобряване на качеството на живот на детето.

Екипът от опитни физиотерапевти и рехабилитатори на Медицински център Хейлан Кеър 4, гр. Варна, предлага професионална консултация с рехабилитатор и изготвяне на индивидуална кинезиотерапевтична програма за деца с гръбначни изкривявания или плоскостъпие на промоционална цена до края на годината. В допълнение, всяко дете получава и една обезболяваща физиотерапевтична процедура, която да подпомогне възстановителния процес и да облекчи евентуалните болки.

Сколиозата се определя като необичайно странично изкривяване на гръбначния стълб, най-често диагностицирана при деца. Може да причини симптоми, вариращи от леки до тежки, а страничната кривина може да ограничи основните функционалности, като дишане, седене, навеждане или ходене. Симптомите присколиоза обикновено включват:

  • Болка в средната или долната част на гърба
  • Изтръпване и мравучкане в ръцете или краката
  • Трудност в поддържането на изправена поза и затруднено дишане

Ако вашето дете носи тежки чанти на училище и/или тренировки, стои често в седнало положение и забелязвате изкривяване или някакво привеждане, обърнете се към лекар-специалист или професионален физиотерапевт. Важно е гръбначните изкривявания да се диагностицират възможно най-рано, за да се избегнат усложнения!

Физиотерапията е най-ефективното лечение за сколиоза, тъй като е неинвазивна и естествена манипулация. Целите са:

  • Контролиране на болката
  • Подобряване позицията на гръбначния стълб
  • Възобновяване на силата
  • Увеличаване максимално обхвата на движение на гръбначния стълб и крайниците
  • Улесняването на дишането и белодробната функция
  • Укрепване на мускулите, които поддържат гръбнака
  • Намаляване на болките в ставите, дължащи се на мускулен дисбаланс

Други процедури, които се прилагат по време на физиотерапевтичното лечение, включват:

  • Електрическа стимулация (TENS) - Транскутанната електрическа нервна стимулация е един от най-ефективните и безвредни методи за обезболяване. Основни предимства на терапията са мигновеното действие и липсатана странични ефекти.
  • Ултразвук - Общото действие на ултразвука е болкоуспокояващо и противовъзпалително, стимулира регенерацията на тъканите, нормализира съдовия тонус, подобрява обмяната на веществата и активира кръвообращението.
  • Кинезитерапия - Основната цел на кинезитерапията при сколиоза е възстановяването на гръбначният стълб във физиологичните равнини и създаването на симетрия в мускулния дисбаланс. Възвръща се общото здраве на пациента, подобрява се дихателния капацитет и кръвообращението в тялото.
  • Кинезиотейпинг - Кинезио лентата може да се приложи за леко разтягане на стегнатите мускули и намаляване на болката и спазъма.

Не редки са случаите, при които нарушаване в правилната стойка на детето настъпват, не от слабост на мускулатурата, а от спадане на сводът на стъпалото.

Плоскостъпието (плоско стъпало или паднал свод), представлява отпускане на надлъжния свод или на двата свода на човешкото ходило. Ходилата при повечето хора имат издигнат свод по вътрешния ръб на стъпалото между петата и основата на пръстите. Този свод обикновено се развива във възрастта между три и седем години. Ако това не се случи се появява плоскостъпие. При него мускулите, връзките и сухожилията, поддържащи сводестата форма на ходилото, както и костите, се отпускат и докосват земята. Нормалното стъпало работи като амортисьор на цялото тяло. Всеки път, когато стъпваме или тичаме, стъпалата поемат до 5 пъти нашето тегло и ако липсваше тази функция, нашите кости нямаше да понесат тежестта, с която ги натоварваме, и щяха да се разместят. Нарушението на този баланс довежда до промяна на статиката на краката, а от там и до дискомфорт, бърза умора при ходене и болки по целите крака.

Причините за възникването на плоскостъпието са:

  • Ставна халтавост по наследство (по-голяма подвижност на ставите и по-слаба съединителна тъкан) – най-честата причина
  • Рахит
  • Вродени костни аномалии, които са по-тежки случаи и предимно изискват оперативна намеса и други

Някои предразполагащи фактори за възникване на плоскостъпие са:

  • Неправилно подбрани обувки – тесни, с твърда подметка, обувки втора употреба и т.н
  • Скъсени ахилесови сухожилия
  • Липсата на физическа активност
  • Недостиг на хранителни вещества в организма
  • Наднормено тегло
  • Травми и изморителни упражнения
  • Продължително стоене без движение на краката

При повечето деца плоскостъпието не предизвиква симптоми. Те не страдат от болка или други неприятности.  Родителите обаче обикновено забелязват, че децата им лесно се изморяват, имат нестабилна походка, износват и деформират обувките им, петите им са леко изкривени навън.

‍Освен носенето на ортопедични стелки и обувки, чрез кинезитерапията, трябва да се подсилят мускулите на ходилото със специални упражнения или подходящи за тази цел игри. Примери за упражения са - детето ходи само на пети, на външния ръб на ходилата, на пети с поставен молив под пръстите, които го поддържат да не падне.

При желание да практикува някакъв вид спорт, трябва да се подбере такъв, при който няма голямо натоварване на ходилата.

За повече информация и съвети, свържете се с нашия екип от професионални рехабилитатори и кинезитерапевти в МЦ Хейлан Кеър 4, гр. Варна на телефонен номер 0887 50 30 60.

Не пропускайте възможността за консултация с рехабилитатор и изготвяне на индивидуална кинезиотерапевтична програма за деца с гръбначни изкривявания или плоскостъпие на промоционална цена от 35 лв. до края на годината в МЦ Хейлан Кеър 4. В допълнение, всяко дете получава и една обезболяваща физиотерапевтична процедура, която да подпомогне възстановителния процес и да облекчи евентуалните болки.