Полезно
5 min

Съвети за опазване здравето на детските очи

Публикувано на
10.10.2024
Сподели
World Sight Day
Д-р Анна Илиева
Офталмолог
Запази час
или позвъни на
0893 02 02 02
0887 50 30 60

През последните две десетилетия, Световната здравна организация, съвместно с Международната агенция по превенция на слепотата отбелязва Световния ден на зрението. Целта е да се насърчи международна ангажираност към проблемите на зрението и слепотата, както и промотиране на мерки и активности, насочени към опазването на очното здраве. Датата е всеки втори четвъртък на октомври, тази година го отбелязваме днес, на 10-ти октомври, а темата е насочена към нарушенията на зрението в детска възраст.

В световен мащаб над 1,4 милиона деца са слепи – необратимо и безвъзвратно.  Причините са разнообразни, а епидемиологичните проучвания са установили връзка между социално-икономическото развитие на дадена държава и детската слепота.  Най-висока е честотата на слепота в най-бедните държави, а причините основно са свързани с недостиг на витамини (витамин А), инфекциозни заболявания (дребна шарка, рубеола, трахома), както вродена катаракта.

В държавите със средно развита икономика, към които се отнася и България, водещите причини за детска слепота са кортикално зрително увреждане, ретинопатия на недоносеното и  атрофия на зрителния нерв. Тези заболявания са изключително тежки и представляват предизвикателство за всеки специалист, който се сблъска с тях, а в най-тежките случаи прогнозата за зрението е лоша.

Друг сериозен проблем са рефракционните аномалии, които са свързани с понижена зрителна острота, сериозно влошаваща качеството на живот. Ако едно малко дете остане с недиагностицирана рефракционна аномалия и съответно некоригирана, това крие сериозен риск от развитие на т. нар. „мързеливо око“- състояние, което образът от по-слабото око се потиска трайно от централната  нервна система и зрителната острота остава ниска.

При рефракционните аномалии се забелязват тревожни тенденции по отношение на миопията или т.нар. късогледство. Това е състояние, при което образът от наблюдавания обект се фокусира пред ретината, което води до замъгляване,  а причините най-често са свързани с по-голяма предно-задна ос на очната ябълка – това е т. нар. аксиална миопия.  Децата се оплакват от размазване на образа, неясно зрение, често може да има главоболие и дискомфорт, а най-често симптомите започват в ученическа възраст – между 6 и 14 год. За коригирането на миопията се използват оптични средства – очила, а в някои случаи и контактни лещи. В последните години набират популярност различни методи, целящи забавяне растежа на диоптъра – силно разредени атропинови капки, очила със специална геометрия на стъклата и  специални контактни лещи. Тези методи не осигуряват доказана 100% ефикасност за забавяне растежа на късогледството, но имат своето място в менажирането на това състояние.

Профилактичните очни прегледи при децата са ключови за ранното откриване и навременната намеса при очни проблеми, като миопия и рефракционни аномалии. Тези прегледи могат да предотвратят развитието на сериозни състояния, като „мързеливо око“, и значително да подобрят качеството на живот на децата. Превенцията и редовни прегледи не само допринасят за по-доброто здраве на децата, но и помагат за тяхното развитие и успех в училище. За да осигурим най-добро бъдеще за нашите деца, трябва да насърчаваме грижата за очното им здраве още от ранна възраст.

Споделяме с вас няколко полезни съвета за поддържане на очното здраве при децата:

  1. Редовни очни прегледи: Завеждайте детето на профилактичен очен преглед поне веднъж годишно, дори и да няма оплаквания. Ранното откриване на проблеми е ключово за успешното им лечение.
  2. Ограничаване на екранното време: Намалете времето, което детето прекарва пред дигитални устройства като таблети, смартфони и компютри. За малки деца е препоръчително да не използват екран повече от 1 час дневно. Ако детето е по-голямо и обучението изисква работа с компютър, насърчавайте редовни почивки от екрана (правило 20-20-20: на всеки 20 минути, почивайте за 20 секунди и гледайте нещо на разстояние 20 фута (6 метра)), за да може детето да се раздвижи и префокусира очите си.
  3. Достатъчно време на открито: Насърчавайте детето да прекарва повече време на открито. Изследванията показват, че децата, които прекарват повече време на естествена светлина, имат по-малък риск от развитие на миопия (късогледство). Прекарването на време на открито е важно за цялостното физическо и психическо здраве на детето.
  4. Здравословна и балансирана диета: Осигурете разнообразно хранене, богато на витамини и минерали, като витамин А, С, Е и цинк, които са важни за поддържането на доброто зрение. Зеленчуците като моркови, спанак и сладки картофи, както и плодове като боровинки и цитруси, са полезни за очите.
  5. Коригиране на проблеми със зрението: Ако детето ви има нужда от очила или контактни лещи, уверете се, че те се използват правилно и редовно. Коригирането на рефракционни аномалии е важно за предотвратяване на по-сериозни проблеми, като амблиопия (мързеливо око).
  6. Правилна стойка и осветление при учене: Уверете се, че детето има правилна стойка, докато чете или пише, и че работното му място е добре осветено. Това помага да се избегне напрежението в очите.
  7. Хигиена на очите: Учете детето да не докосва или търка очите си с мръсни ръце, за да предотврати инфекциозни заболявания като конюнктивит. Добрата хигиена е важна за здравето на очите.
  8. Носене на предпазни очила: При спортове или дейности, които могат да наранят очите, уверете се, че детето носи подходящи защитни очила. Това може да предотврати сериозни травми и наранявания. Носенето на слънцезащитни очила през лятото е особено важно за децата, тъй като високата прозрачност на очните среди и по-широката зеница при децата, пропускат по-големи количества слънчева светлина и съответно UV лъчи до очите. През лятото избирайте очила, блокиращи 100% от UV лъчите.
  9. Познаване на симптомите на проблеми със зрението: Научете детето да ви споделя, ако има оплаквания като замъглено зрение, главоболие, напрежение в очите или затруднения при четене. Тези симптоми може да сигнализират за проблеми със зрението, които изискват внимание от специалист.

Говорете със своите деца за това колко е важно да се грижат за своето зрение, като им обясните как здравите очи са важни за успеха в училище, в спорта и в ежедневните дейности. Помагайте на децата да са освободени от всякакви социални стигми, свързани с носенето на очила. Насърчавайте ги да се чувстват уверени и горди, ако им се наложи да носят очила. Уверете ги, че да се грижат за своето зрение е акт на смелост и зрялост и че носенето на очила е нещо напълно нормално и дори модерно, което много хора по света правят, включително техни приятели, учители и известни личности.

Доверете се на нашите специалисти по офталмология в медицински центрове Хейлан и запишете час за преглед.

Варна:

Д-р Анна Илиева |Хейлан (haelan.bg)

София:

Д-р ЕкатеринаПетрова | Хейлан (haelan.bg)

Д-р Полина Маринова |Хейлан (haelan.bg)

Д-р Николай Стайков |Хейлан (haelan.bg)